فهرست مطالب
Toggleچگونه بعد از تعویض مفصل زانو راه برویم؟
بعد از طی کردن پروسه جراحی برای تعویض مفصل زانو یکی از بزرگ ترین مسائل پیش روی بیماران راه رفتن بعد از تعویض مفصل زانو است.
مهم است که در این مورد حتماً با متخصصان مشورت کرده و راه رفتن را در زمان مناسب و با روش های اصولی آغاز کنید.
در غیر این صورت ممکن است صدمات جدی به مفصل وارد شده و حرکت کردن را برای افراد سخت و دشوار می کند.
مهمترین نکته در چنین موقعیتی این است که بیماران نباید برای راه رفتن عجله کنند.
معمولاً در روزهای اولیه بعد از جراحی بیماران نیاز به استراحت بیشتری دارند و حرکت یا راه رفتن لزومی نخواهد داشت.
در چنین وضعیتی برای داشتن گردش خون بهتر در قسمت های تحتانی بدن چندین حرکت برای پا استفاده میشود که به رفع خشکی و سفتی مفاصل و عضلات هم کمک شایانی خواهد کرد.
به طور کلی زمان راه رفتن برای تمامی بیماران بعد از تعویض مفصل زانو متغیر است.
هر فرد با توجه به شرایط جسمانی، سن و وضعیتی که دارد در مدت متغیری می تواند برای راه رفتن اقدام کند.
اگر پزشک مشکل خاصی در این مورد ندیده باشد بیماران می توانند حتی در روزهای ابتدایی بعد از عمل با استفاده از لوازم کمکی اقدام به راه رفتن کنند.
ولی مهم است که برای بازگشت به حرکت طبیعی بدن از روش های خاص و توانبخشی پس از جراحی زانو استفاده کنید.
متخصصان با تمرینات فیزیوتراپی در تعداد جلسات مختلف به عملکرد بهتر بدن بعد از این جراحی کمک کرده و با تقویت عضلات درگیر هنگام راه رفتن آسیب های احتمالی به حداقل خواهد رسید.
از مهمترین نکات در مورد راه رفتن بعد از جراحی زانو این است که برای تقویت عضلات اقدامات لازم انجام پذیرد، تمریناتی که باعث عضله سازی بدن میشود باعث شده تا افراد سریع تر حرکت عادی بدن را تجربه کنند.
اگر بعد از جراحی با درد مواجه هستید می توانید با تشخیص پزشک از داروهای مختلف استفاده کنید.
کنترل درد هنگام راه رفتن این اطمینان را به بیماران می دهد که هرگز آسیبی متوجه بدن آنها نیست و بدون نگرانی و با اعتماد به نفس کافی می توانند به حرکت کردن ادامه دهند.
برای راه رفتن بعد از تعویض مفصل زانو استفاده از لوازم کمکی مهم است.
استفاده از واکر و عصا باعث میشود تا بیماران تعادل بدن را به خوبی حفظ کرده و مشکلاتی مثل زمین خوردن یا ضعف شدید عضلات پا باعث تخریب مفصل جدید نخواهد شد.
بعد از جراحی مفصل زانو حرکات محدود بدن در دوره درمان و حتی گاهاً ناسازگاری با مفصل جایگزین باعث میشود تا افراد تعادل خود را هنگام راه رفتن از دست بدهند.
برای بازیابی تعادل پس از جراحی راهکارهای مختلفی وجود دارد که بیماران موظفند با تشخیص پزشک روش هایی مثل فیزیوتراپی و توانبخشی را انجام دهند.
همچنین تقویت عضلات زانو و کارکرد صحیح اندام های تحتانی به تثبیت بهتر مفصل تعویضی کمک می کند.
در این مورد حتماً با متخصصان مشورت کرده و راهکارهای موثر برای بازگشت توانایی بدن برای راه رفتن صحیح را جویا شوید.
برای بهتر راه رفتن پس از جراحی زانو تمرینات مختلفی وجود دارد اما بلافاصله بعد از جراحی افراد قادر به انجام این تکنیک ها نخواهند بود و مهم است که دوره نقاهت را سپری کرده و پس از آن مراحل توانبخشی فیزیوتراپی و تمرینات تخصصی را آغاز کنند.
بعد از انجام جراحی تعویض مفصل زانو محدودیت های حرکتی برای بیماران همچنان وجود دارد.
اما متخصصان این اطمینان را به افراد می دهند که اگر این جراحی به درستی انجام شود و دوره نقاهت به سلامتی سپری شود می توانند مانند گذشته فعالیت های طبیعی بدن را تجربه کنند.
استفاده از لوازم کمکی اهمیت زیادی دارد این افراد بعد از جراحی قادر به انجام پیاده روی، استفاده از سرویس بهداشتی و ایستادن برای مدت طولانی نخواهند بود، از این رو مهم است که برای حفظ امنیت شخص و پیشگیری از عوارض خطرناک این شیوه درمانی از لوازم کمکی استفاده نمایید.
یکی از تکنیک های موثر برای تقویت مفصل زانو که به نوعی حکم فیزیوتراپی بعد از عمل را دارد بالا رفتن و پایین آمدن از پله است.
اما در این مورد حتماً توجه کنید که برای تردد از پله ها ابتدا باید پای سالم را بر روی پله قرار داده سپس پای جراحی شده را به عنوان کمکی در قدم بعد استفاده کنید.
نباید در این مورد به هیچ عنوان زیاده روی صورت بگیرد زیرا ممکن است سلامت مفصل به خطر افتاده و عدم پشتیبانی عضلات جانبی آسیب های بیشتری را به وجود می آورد.
در مورد راه رفتن و حرکت بعد از تعویض مفصل زانو این نکته را به یاد داشته باشید که برای شروع راه رفتن بر سطوح ناهموار ممنوع است.
همچنین باید از پریدن دویدن و هرگونه فعالیت های ناگهانی خودداری کرده و به هیچ عنوان فعالیت های پرخطر با تحرک بالا را انجام ندهید.
زمان مناسب برای راه رفتن بعد از جراحی زانو
راه رفتن بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یکی از مهمترین مراحل درمان است.
اما برای شروع راه رفتن حتماً با متخصصان مشورت کنید تا با توجه به شرایط جسمانی که دارا هستید زمان مناسب و نحوه شروع راه رفتن را به شما اعلام نمایند.
اگر توانایی افراد برای راه رفتن و شروع حرکت بعد از جراحی بسیار محدود باشد استفاده از لوازمی مثل واکر و عصا و حتی کمک گرفتن از دیگران ضرورت دارد.
فراموش نکنید که بعد از چند ساعت استراحت کافی باید از رختخواب خارج شوید و مسافت های کوتاه را به آرامی پیاده روی کنید نیازی نیست که برای شروع راه رفتن بعد از جراحی به خارج از منزل بروید می توانید در خانه با قدم های آهسته حرکت را شروع کنید.
اگر در شروع راه رفتن عدم تعادل، درد و سستی عضلات اتفاق می افتد با پزشک صحبت کرده تا برای هر کدام از این عوارض راهکارهای مناسب ارائه گردد.
در شروع راه رفتن بعد از جراحی متخصصان طبق زمان بندی بعد از جراحی از افراد می خواهند که روند راه رفتن خود را تغییر دهند.
به عنوان مثال در هفته اول بعد از جراحی پزشک بیماران را تشویق می کند که با لوازم کمکی حتماً راه بروند.
در چنین شرایطی مهم است که حتی هنگام استراحت پا را بالاتر از قلب قرار داده تا تورم و درد بعد از جراحی کاهش پیدا کند.
هر چقدر که راه رفتن در این تایم برای فرد سخت باشد اما مهم است که این روند سپری شود در غیر این صورت نه تنها خشکی و سفتی مفاصل اتفاق می افتد بلکه احتمال ایجاد عوارض تعویض مفصل زانو نیز وجود دارد.
زمانی که راه رفتن را بعد از جراحی زانو شروع می کنید در کنار آن با حالت ایستاده یا خوابیده و حتی نشسته حرکاتی برای تقویت و بهبود انعطاف پذیری عضلات انجام میشود.
هدف از انجام چنین تمریناتی این است که با تقویت زانو و عضلات اطراف آن هنگام راه رفتن بدن ثبات بیشتری داشته باشد و افراد می توانند با انعطاف پذیری بیشتر زانو را به راحتی خم کرده و برای نشستن بر روی صندلی و مبل مانعی وجود نخواهد داشت.
در هفته های چهارم تا ششم پس از جراحی زانو هر فرد می تواند حدود ۱۰ دقیقه بیشتر و بدون لوازم کمکی راه برود، قطعاً در این دوره فیزیوتراپی را آغاز کرده و با توجه به تقویت عضلات و تاثیر مثبت این روش تخصصی بر بدن فرد می توانند مسیرهای طولانی تر را سپری کنند.
حتی ممکن است در این دوره با اجازه پزشک افراد بتوانند فرایندهای شخصی مثل رانندگی و تمرینات ورزشی ساده و کم فشار را انجام دهند.
۸ الی ۱۲ هفته بعد از جراحی زانو شرایط بدن رو بهبودی کامل رفته و فرد می تواند به راحتی پیاده روی کند، در این تایم انجام ورزش هایی مثل دوچرخه سواری و شنا نیز مانعی ندارد.
اگر تا ۱۲ هفته بعد از جراحی روال راه رفتن به درستی و مطابق با میل پزشک پیش رود قطعاً بعد از این تایم دیگر محدودیتی وجود ندارد و افراد می توانند پیاده روی را برای مدت طولانی تر و در مسافت های بیشتر انجام دهند.
بسیاری از افراد یک سال بعد از جراحی مفصل زانو متوجه میشوند که هیچ محدودیتی برای فعالیت های پیچیده تر هم نخواهند داشت.
نکته قابل توجه در مورد زمان مناسب برای شروع راه رفتن بعد از جراحی این است که در اقدامات اولیه حتماً تمرینات قدم زدن را آغاز کنید، نباید به یکباره شروع به راه رفتن کنید و مبادا فشاری به زانوی سالم یا قسمت آسیب دیده آن وارد نمایید.
زمانی که تمرینات فیزیوتراپی انجام میشود به مرور بهبود تدریجی حرکت پس از جراحی را تجربه خواهید کرد، البته در این روند تمرینات تعادلی پس از جراحی تعویض زانو بسیار مهم است و از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
در این تایم متخصصان به افراد آموزش می دهند که قدم برداشتن را چگونه آغاز کنند و این کار باعث می شود تا از اعمال فشار ناگهانی بر زانوی ترمیم شده خودداری نمایند.
در این برهه زمانی و پس از شروع حرکت پس از جراحی برای کنترل و کاهش درد هنگام راه رفتن از لوازم درمانی، کمپرس گرم و سرد و حتی داروی مسکن استفاده میشود متخصصان تمامی آموزش ها را به افراد خواهند داد تا ضمن پیشگیری از افتادن پس از جراحی از مفصل جایگزین به خوبی مراقبت کنند و افراد می توانند بدون ترس و نگرانی این روال را به درستی طی کنند.
نکات مهم برای حرکت دادن زانو بعد از جراحی تعویض مفصل
بعد از طی کردن مراحل درمان و پس از جراحی تعویض مفصل زانو حال زمان آن رسیده که حرکت را آغاز کرده و شروع به راه رفتن کنید.
این پروسه برای بیماران نگران کننده است اما متخصصان با راهکارهایی که به افراد ارائه می دهند این اطمینان را به شخص خواهند داد که می توانند بدون نگرانی حرکت را شروع کنند.
مهم است فعالیت خودسرانه ای انجام نداده و از انجام فعالیت های ممنوعه پرهیز کنید.
زمان حرکت بعد از تعویض مفصل زانو بستگی به شرایط جسمانی بیمار دارد این مورد را پزشک مشخص می کند و افراد می توانند یک یا چند روز پس از جراحی راه رفتن را با قدم های کوتاه و استوار شروع کنند.
بهتر است که در این مورد فعالیت های ممنوعه را شناخته تا مبادا از این جراحی عوارضی را متحمل شوید، هرگونه فعالیت شدید مانند دویدن، پرش، چرخش زانو به مدت طولانی ممنوع است.
توجه داشته باشید که زانوی ترمیم شده بیش از هر زمان دیگری آسیب پذیر است، با توجه به اینکه احتمالاً برش و بخیه ای در سطح زانو وجود دارد علاوه بر راه رفتن باید به ترمیم و بهبود آن نیز اهمیت دهید.
انجام دوره های فیزیوتراپی و توانبخشی بعد از جراحی مفصل زانو الزامی است، اغلب بیماران ۸ تا ۱۲ جلسه به انجام این تمرینات نیاز دارند که ممکن است هفته ای یک یا دو جلسه تکرار شود.
بدون انجام تمرینات فیزیوتراپی راه رفتن و قدم زدن برای افراد سخت و دردناک است زیرا بافت اندام های تحتانی دستکاری شده و خشکی مفاصل بر اثر عدم تحرک باعث ایجاد درد میشود.
زمانی که تمرینات فیزیوتراپی آغاز میشود عضلات برای حرکت تحریک شده و اگر تمرینات بازسازی عضله را شروع کرده باشید راه رفتن برایتان آسان و بی دردسر خواهد شد.
اینکه برای شروع چه مدت زمان باید راه بروید متفاوت است.
اکثر متخصصان معتقدند راه رفتن باید تا زمانی ادامه پیدا کند که بیمار متحمل درد نشود، اگر هنگام راه رفتن دردهای شدیدی را در ناحیه زانو حس می کنید بهتر است که استراحت کرده و راه رفتن را به زمان دیگری موکول نمایید.
البته برای راه رفتن نباید قدم زدن را به طور پیوسته انجام دهید بلکه بعد از طی کردن مسافت های کوتاه کمی نشسته و پس از استراحت مجدد راه بروید.
نکته حائز اهمیت در مورد حرکت دادن زانو بعد از جراحی این است که نباید بر سطوح شیب دار یا ناهموار پیاده روی کنید.
سطح صاف و حرکت کردن به آرامی به بهبود عملکرد مفصل کمک می کند و به مرور زمان گردش خون بیشتر باعث کاهش دردهای عضلانی شده و شرایط بدن به حالت طبیعی باز می گردد.
برخی از افراد تصور می کنند که بعد از جراحی مفصل زانو و زمانی که شروع به راه رفتن می کنند می توانند انجام فعالیت های روزمره را آغاز کرده یا به سر کار بروند.
پیش از انجام این جراحی متخصص به بیماران خواهد گفت که حداقل به ۶ هفته استراحت نیاز است.
در این شش هفته بعد از جراحی هر چقدر هم که حرکت می کنید و قدم می زنید باز هم مجاز به انجام فعالیت هایی مثل رانندگی یا نشستن طولانی مدت بر روی انواع صندلی نخواهید بود.
در این دوره مراقبت های تکمیلی انجام میشود و راه رفتن و قدم زدن تنها بخش کوچکی از روند بهبود است که باید حتماً اصولی و صحیح انجام پذیرد.
راهنمایی های اولیه برای بازگشت به زندگی عادی پس از جراحی زانو
بعد از انجام جراحی برای تعویض مفصل زانو بیماران نیاز به مراقبت بیشتر دارند، بخشی از این مراقبت ها بلافاصله بعد از جراحی در مراکز درمانی انجام میشود.
روند بهبود بیماران اگر به خوبی سپری شود نهایتاً یک الی دو روز بعد از بیمارستان مرخص میشوند و مراقبت ها در خانه ادامه پیدا میکند.
در این مورد بیماران نیاز به راهنمایی دارند تا بتوانند هر چه سریع تر با سلامت کامل به زندگی عادی بازگشته و فعالیت های شخصی را شروع کنند.
برای شروع حرکت و مرخص شدن از بیمارستان پزشک چند نکته را ارزیابی می کند اینکه آیا بیماران می توانند از لوازم کمکی استفاده کنند و با استفاده از عصا و واکر راه رفتن به تنهایی برای آنها امکان پذیر است یا خیر.
همچنین مهم است که بیماران بتوانند به تنهایی برای رفتن به دستشویی اقدام کرده یا میزان دردی که دارند قابل تحمل باشد.
اگر بیماران ضمن داشتن موارد گفته شده بتوانند به تنهایی از تخت خارج شوند و بخش مهم فعالیت های شخصی را انجام دهند می توانند به خانه بازگشته و برای مراقبت و طی کردن دوره نقاهت آماده شوند.
یکی از نکات مهم در مورد مراقبت های بعد از تعویض مفصل زانو بهبود سریع زخم است.
بیماران باید مراقبت های تخصصی از جمله تعویض صحیح و به موقع پانسمان را انجام داده تا مبادا عفونت در محل جراحی باعث آسیب شود.
گذشته از این موارد نحوه حرکت کردن بیماران و قدم زدن بخش مهم ماجرا است.
این افراد موظفند بعد از عمل مراحل فیزیوتراپی را شروع کرده تا با انجام تمرینات و حرکات خاص قدرت عضلات و دامنه حرکتی مفصل را افزایش دهند.
تمریناتی مثل پیاده روی و شنا برای بیماران بعد از جراحی مناسب است و توصیه میشود.
بهتر است که بعد از راه رفتن برای نشستن یک صندلی مناسب را انتخاب کنید، نباید در این دوره به هیچ عنوان پا برای مدت طولانی آویزان بماند یا به حالت چهار زانو قرار بگیرید.
اگر پس از شروع حرکت بعد از جراحی مفصل زانو متوجه ایجاد تورم و التهاب در محل ترمیم شده هستید استفاده از کمپرس یخ و بالا نگه داشتن پا به کاهش آسیب های پیش آمده کمک می کند.
یکی از مهم ترین نکات مراقبتی که به بیماران بعد از جراحی زانو گفته میشود رعایت رژیم غذایی است، توصیه میشود که بعد از این جراحی حتماً مکمل آهن و انواع ویتامین ها را مصرف کنید.
مصرف ویتامین k به صورت خوراکی یا انواع مکمل های دارویی را به حداقل برسانید و نباید از خوراکی های رقیق کننده خون استفاده کنید.
در صورتی که از داروهای رقیق کننده استفاده می کنید مصرف ویتامین k خطرناک است و باید مصرف این ویتامین را متوقف کنید.
در دوره بهبودی بعد از جراحی زانو مصرف مایعات فراوان و فیبر زیاد توصیه میشود، البته باید از افزایش وزن جلوگیری کرده و رژیم غذایی خود را کنترل کنید.
در صورتی که انجام فعالیت های ورزشی بعد از جراحی مفصل زانو به درستی پیش میرود و راه رفتن بدون اختلال ادامه پیدا می کند ولی مهم است که چکاپ های تخصصی به طور مرتب انجام شود.
معاینه مفصل تعویض شده توسط متخصصان و بررسی روند بهبودی بدن باعث میشود تا بیماران از سلامت خود اطمینان حاصل کرده و اگر اختلالی کوچک یا پنهان وجود داشته باشد متخصصان با ارزیابی های دقیق راهکارهای موثر را برای رفع آسیب انجام می دهند.
البته هزینه ی تعویض مفصل زانو ممکن است از مراجعه افراد کاندید جراحی مفصل زانو به متخصص حاذق جلوگیری کند که این امر ممکن است موجب بروز مشکلاتی برای فرد شود.
آیا این مطلب برای شما کاربردی بود؟
برای رأی دهی روی ستارهها کلیک کنید.
میانگین رضایت کاربران: 0 / 5. تعداد رای ها: 0
هیچ رأی ثبت نشده... اولین نفر باشید!