شکستگی استخوان کودک

شکستگی استخوان کودک
3.7
(3)

استخوان ها به روش های مختلفی شکسته می‌شوند که در کودکان بیشتر این شکستگی ها ناشی از ضربه های خفیف تا متوسطی مانند زمین خوردن یا وارد شدن ضربه مستقیم در حین بازی یا فعالیت ورزشی کودک است. زمانی که نیروی زیادی به استخوان کودک وارد می‌شود، می‌تواند منجر به خم شدن یا شکستن استخوان کودک شود. بهتر است بدانید مقدار و نوع نیرو بر روی نوع شکستگی استخوان تاثیر می‌گذارد.

در این مقاله با علائم، انواع، تشخیص و درمان استخوان شکسته در کودکان آشنا خواهید شد:

شکستگی در اطفال

شکستگی در اطفال
شکستگی در اطفال

الگوهای شکستگی در استخوان کودکان نسبت به افراد بزرگسال متفاوت است. منعطف بودن استخوان های کودک این امکان را می‎‌دهد تا در صورتی که تحت فشار بالا قرار گرفت، قبل از شکستن کمی خم شود و بعد در صورت افزایش فشار شکسته می‌شود. در واقع شکستگی استخوان زمانی رخ می‌دهد که نیرو بیش از حد معمول به استخوان وارد شود.

شکستگی های رایج در دوران کودکی

  • شکستگی پا، مچ پا
  • شکستگی استخوان لگن
  • شکستگی استخوان آرنج
  • شکستگی استخوان ران یا زانو
  • شکستگی استخوان ترقوه یا شانه
  • شکستگی استخوان دست، مچ دست، ساعد

علائم شکستگی استخوان در کودکان

برخی از علائم شکستگی استخوان در اطفال عبارتند از:

  • درد یا تورم در اندام آسیب دیده
  • گرمی، قرمزی یا کبودی در ناحیه آسیب دیده
  • تغییر شکل در اندام آسیب دیده به صورت واضح
  • عدم توانایی در حرکت دادن اندام آسیب دیده و شکسته
زمانی که فرزندتان بر اثر حادثه ای ناخوشایند دچار هر گونه از علائم دردناک شد، بهتر است هر چه سریع تر او را نزد یک پزشک متخصص ببرید. در صورتی که شکستگی استخوان به حدی شدید بود که می‌‏توانستید آن را از روی پوست مشاهده کنید، خواهشمندیم بدون آنکه فرزندتان را حرکت دهید فورا با اورژانس تماس بگیرید.

علائم شکستگی دست کودک

علائم شکستگی دست در کودکان شامل:

  1. درد
  2. تورم
  3. کبودی
  4. عدم توانایی حرکت دست
بیشتر بخوانید!  درمان درد مفاصل آرنج

موارد بالا که گفته شد برای علائشم شکستگی در ناحیه دست کودکان بوده ولی فقط شامل شکستگی در ناحیه دست نمی شود.

چه عواملی احتمال شکستگی استخوان در کودکان را افزایش می‌‎دهد؟

شکستگی استخوان در اطفال معولا در اثر ورزش کردن، تصادف حین دوچرخه سواری یا پرت شدن از ارتفاع رخ می‌‎دهد. برخی از کودکان استخوان های شکننده تری نسبت به همسالان خود دارند که این موضوع ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • چاقی
  • تغذیه نامناسب
  • رژیم غذایی کم کلسیم
  • اختلال ژنتیکی Osteogenesis imperfecta (OI)

تفاوت استخوان های کودکان با استخوان های بزرگسالان

استخوان ها در دوران کودکی پتانسیل رشد کردن دارند. در این دوره از زندگی اگر استخوان ها دچار آسیب دیدگی شوند این قابلیت را دارند تا مشکل به وجود آمده را تا حدی با بازسازی و ترمیم کردن استخوان، اصلاح کنند.

استخوان ها در دوران رشد تمایل دارند قبل از شکستن خم شوند. از همین رو الگوهای شکستگی استخوان در دوران طفولیت نسبت به شکستگی استخوان در بزرگسالی متفاوت خواهد بود.

انواع شکستگی استخوان کودکان

انواع شکستگی در کودکان
انواع شکستگی در کودکان

شکستگی استخوان انواع مختفی در کودکان دارد که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها پرداخته ایم:

شکستگی‌های بدون جا به جایی

 

معمولاً در شکستگی های بدون جا به جایی، استخوان برای بازسازی در یک موقعیت قابل قبول قرار می‌گیرد. این گونه شکستگی ها را می‌توان با آتل، بریس یا گچ درمان کرد. این کار باعث می‌شود:

  • تورم ایجاد شده کم شود.
  • درد ناشی از آسیب دیدگی کاهش یابد.
  • استخوان آسیب دیده بی حرکت بماند.
  • روند درمان کودک سریع تر پیش برود.

انواع شکستگی های زیر را می توان با آتل، بریس یا گچ درمان کرد:

شکستگی های منفرد بدون جابجایی

در حالتی که استخوان در جای خود دچار ترک خوردگی می‌شود یا می‌شکند.

شکستگی های استرسی (شکستگی های خط مو)

معمولا در اثر حرکات استرس زای مکرر، ترک های ریزی در استخوان ایجاد می‌شود که این نوع از شکستگی بیشتر در کودکانی که در پیست می‎دوند یا در رقص و ژیمناستیک شرکت می‌‎کنند، رایج تر است.

شکستگی چنبره یا سگک

در این شرایط استخوان کمی خم می‌شود ولی نمی‌شکند. شکستگی چنبره یکی از آسیب های شایعی است که در دوران کودکی ممکن است بر اثر یک زمین خوردن ساده به وجود آید.

به گفته سایت معتبر www.childrensmercy.org

Torus, or “buckle” fractures – Torus fractures are the most common fractures in children. They frequently happen around the wrist when children fall and try to catch themselves

شکستگی‌های توروس یا سگک – شکستگی‌های سگک شایع‌ترین شکستگی در کودکان است. این شکستگی زمانی که کودکان در هنگام افتادن سعی می‌کنند خود را بگیرند اتفاق می‌افتد. در این شرایط اغلب اطراف مچ دست آسیب می‌بیند.

شکستگی های جا به جا شده

شکستگی جا به جا شده به حالتی گفته می‌شود که در آن، انتهای استخوان از راستا خود خارج می‌شود. در چنین شرایطی در ابتدا باید استخوان شکسته شده در یک جهت قرار گیرد و سپس با استفاده از بریس، آتل یا گچ گیری، اندام آسیب دیده بسته شود. اگر این روش در درمان موفقیت آمیز نباشد، می‌بایست سایر روش ها برای بهبودی وضعیت کودک به کار گرفته شود.

بیشتر بخوانید!  تعویض مفصل زانو

از انواع شکستگی های جا به شده می‌توان موارد زیر را در نظر گرفت:

شکستگی‌های زاویه دار

دو انتهای استخوان شکسته با یکدیگر زاویه دارند.

شکستگی های چرخشی

این نوع شکستگی زمانی رخ ‎می‌‎دهد که استخوان توسط یک نیرو خارجی در بدن پیچ خورده و شکسته شود که بیشتر در بازوها و پاها دیده می‌شود.

شکستگی های گرین استیک

نوعی شکستگی ناقص است که عمدتاً در کودکان به دلیل انعطاف پذیری بیشتر استخوان ها نسبت به بزرگسالان رخ می‌دهد. در این نوع شکستگی، یک طرف استخوان خم شده و ترک خورده در حالی که طرف دیگر دست نخورده باقی می ماند.

سایر شکستگی‌های شدید

سایر شکستگی‌های شدید
سایر شکستگی‌های شدید

گاهی اوقات شکستگی استخوان در کودک آنقدر شدید است که با آتل، گچ و یا بریس قابل درمان نیست و باید از جا انداختن استخوان یا جراحی استفاده کرد. این گونه شکستگی ها شامل موارد زیر می‌باشد:

خرد شدن استخوان

استخوان کودک به بیش از دو تکه تبدیل شده است و دیگر نمی‌توان آن را در یک راستا قرار داد.

شکستگی فشاری

معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که نیروی بیش از حد بر روی استخوان وارد می‌شود و باعث فروپاشی یا شکستن آن در طول محور می‌شود. این نوع شکستگی بیشتر در ستون فقرات رخ می‌دهد.

شکستگی صفحه رشد

در انتهای استخوان های بلند و در بخشی از استخوان های کوتاه بافتی شبیه به غضروف وجود دارد که اصطلاحا به آن صفحه رشد می‌گویند، اما جالب است بدانید قدرت رشد آنها از خود استخوان کمتر بوده و در نهایت ممکن است در اثر فشار زیاد دچار شکستگی شود.

بیشتر بخوانید!  جراحی تعویض مفصل آرنج

شکستگی صفحه رشد معمولا در اثر فشار زیاد به استخوان در حین ورزش کردن یا اتفاقاتی که ممکن است در زمین بازی برای کودک رخ دهد به وجود ‎می‌آید. در موارد نادر شکستگی صفحه رشد می‌تواند روند رشد را در اندام آسیب دیده مانند پا یا بازو کاهش دهد. در نتیجه این موضوع ممکن است سبب رشد اندام با زاویه نامناسب شود.

بسته به شدت شکستگی، نوع درمان انتخاب می‌شود. گاهی برای درمان شکستگی استخوان کودک، تنها کافی است از آتل و گچ گیری استفاده شود و گاهی به دلیل شدت آسیب، ممکن است نیاز باشد که درمان را با روش جراحی پیش برد.

شکستگی‌های باز و بسته

شکستگی استخوان را می‌توان به دو صورت باز و بسته طبقه بندی شود.
شکستگی بسته زمانی رخ می‌دهد که استخوان بشکند اما به پوست آسیبی وارد نکند.
شکستگی باز که از آن به عنوان شکستگی مرکب نیز یاد می‌شود، می‌تواند پوست کودک را درگیر ‎کند و در صورت درمان نامناسب، ممکن است عفونت کرده و نیاز به درمان های فوری را برای کودک به همراه داشته باشد.

تشخیص شکستگی استخوان در کودکان

برای آنکه پزشک بتواند شکستگی های خفیف یا نوع شکستگی ایجاد شده در استخوان کودک را تشخیص دهد، می‌تواند با کمک تصویر برداری اشعه ایکس، آسیب دیدگی استخوان را شناسایی کند و درمان متناسب با نوع شکستگی ایجاد شده در کودک را آغاز کند.

درمان شکستگی استخوان در کودکان

زمانی که استخوان کودک دچار شکستگی می‌شود پزشک ممکن است برای جلوگیری از حرکت اندام آسیب دیده، با توجه به نوع و شدت شکستگی آن بستن آتل را پشنهاد دهد ولی در اکثر مواقع برای درمان شکستگی استخوان ها نیاز به گچ گیری آن اندام است. در چند روز اول بعد از گچ گرفتن استخوان آسیب دیده، کودک درد زیادی را تجربه خواهد کرد.

پزشک برای کاهش احساس درد در کودک استامینوفن یا ایبوپروفن را تجویز می‎‌کند. در شرایطی که شدت شکستگی استخوان زیاد باشد پزشک برای درمان آن روش جراحی را در نظر می‌گیرد.

آیا این مطلب برای شما کاربردی بود؟

برای رأی دهی روی ستاره‌ها کلیک کنید.

میانگین رضایت کاربران: 3.7 / 5. تعداد رای ها: 3

هیچ رأی ثبت نشده... اولین نفر باشید!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *