فهرست مطالب
Toggleچه کسانی کاندید تعویض مفصل زانو هستند؟
با افزایش سن و ابتلا به سایر بیماری های جسمانی ممکن است افراد محدودیت های حرکتی را نیز تجربه کنند.
مفصل زانو یکی از پرکارترین مفاصل بدن است که تحمل وزن بدن را به طور کامل بر عهده دارد و اگر دردی در این محدوده اتفاق بیفتد هنگام نشستن و برخاستن و حتی ایستادن و راه رفتن باعث ایجاد محدودیت میشود.
امروزه متخصصان برای بیمارانی که به درد مفاصل به ویژه در ناحیه زانو مبتلا هستند راه حل های درمانی مختلف را استفاده کرده که در اغلب موارد موفق می باشند.
اگر تخریب کامل مفصل زانو اتفاق افتاده باشد متخصصان چاره ای جز تعویض مفصل زانو ندارند، در این شیوه درمانی بیماران باید شرایط کافی را دارا باشند تا بتوانند این جراحی و روش درمانی پیشرفته را انجام دهند.
به طور کلی متخصصان جراحی تعویض مفصل زانو را برای افراد کاندید جراحی مفصل زانو زمانی پیشنهاد می دهند که هیچ نوع امکان درمان و ترمیم مفاصل وجود نداشته باشد.
البته متخصصان در ابتدا روش های غیر جراحی را انجام داده و تلاش می کنند تا این فرایند درمانی پیچیده را تنها در موارد ضروری انجام دهند.
مسئله مهم این است که چه کسانی کاندیدای تعویض مفصل زانو هستند؟ اگر بیماران به درد شدید زانو مبتلا باشند و از انجام فعالیت های روزانه باز بمانند می توانند این عمل را انجام دهند
البته اگر سایر روش های درمانی مکمل از جمله فیزیوتراپی و تغییر سبک زندگی کارساز نباشد و مصرف انواع دارو برای بهبود شرایط بیمار موثر نباشد جراحی تعویض مفصل زانو پیشنهاد میشود.
از طرفی محدودیت حرکتی باعث ایجاد درد و سفتی در عضلات بدن میشود و به مرور زمان فرد توانایی انجام فعالیت های ساده را هم نداشته و عملا بالا رفتن از پله یا راه رفتن عادی با سرعت معمولی برای فرد غیر ممکن میشود.
این افراد نیز کاندیدای مناسب برای تعویض مفصل زانو هستند و در چنین شرایطی قطعاً جراحی راه حل مناسب برای آنها خواهد بود.
اگر آسیب های ساختاری اتفاق افتاده باشد بیماران ناچار به انجام این شیوه درمانی خواهند بود.
اگر عکس اشعه ایکس، سایر تصویربرداری ها آسیب جدی در زانو نشان دهد و پزشک تشخیص دهد که فرد مورد نظر به آرتروز یا روماتیسم مفصلی مبتلا است چاره ای جز انجام جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد.
البته سایر بیماری های دژنراتیور نیز از عوامل مهم این جراحی به شمار می آید.
متخصصان برای درمان و رفع آسیب های مربوط به مفصل زانو ابتدا روش های غیر جراحی را انجام می دهند.
اما اگر در پی انجام درمان های محافظه کارانه و مصرف داروهای ضد التهاب و حتی تزریق استروئیدها و استفاده از لوازم کمکی چاره کار نباشد و پاسخ درست از این نوع درمان ها حاصل نگردد چاره ای جز انجام جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد.
مسئله بسیار مهمی که کمتر به آن توجه میشود سلامت کلی بیماران است اگر بیماران از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشند می توانند این جراحی را انجام دهند.
فراموش نکنید که بیماری های زمینه کنترل نشده مثل آسیب های قلبی، دیابت و انواع عفونت خطرات جراحی تعویض مفصل زانو را افزایش می دهد.
بسیاری از کسانی که کاندیدای مناسب برای جراحی تعویض مفصل زانو هستند اگر آرتروز که نوعی ساییدگی و فرسایش شدید است را تجربه کنند قطعاً سایر روش های درمانی برای بهبود وضعیت مفصل زانو کارساز نیست و باید برای جراحی آماده شوند.
از طرفی روماتیسم مفصلی که یک بیماری خود ایمنی شناخته میشود باعث ایجاد درد و آسیب های پیوسته در مفاصل به ویژه زانو میشود و این افراد تنها راه حل درمان را تعویض مفصل می دانند.
گاها ممکن است برخی از افراد آرتریت را پس از سانحه تجربه کنند، با این حال اگر افراد بخواهند تعویض مفصل زانو را انجام دهند عوامل مختلف از جمله سن بیماران، سطح فعالیت شخص و عوامل دیگر نیز بررسی میشود.
در نهایت پزشک ارتوپد تنها کسانی هستند که می توانند به طور قطعی تشخیص دهند که آیا فرد مورد نظر کاندیدای جراحی مفصل زانو می باشد یا خیر.
در این مورد مهم است که متخصصان تاییدیه نهایی را داده و جراحی تعویض مفصل زانو را در شرایطی کاملاً ایمن انجام دهند.
فراموش نکنید که هر کدام از آسیب های مربوط به زانو از جمله درد مزمن، التهاب زانو، پارگی غضروف زانو و هر نوع محدودیت حرکتی با هر علتی که در زانو اتفاق بیفتد بررسی خواهد شد.
گاهی اوقات فقط یک مورد کافی است تا پزشک انجام جراحی را الزامی بداند، به همین دلیل مهم است که در مورد این شیوه درمانی حتماً با متخصصان برتر مشورت کنید.
چه افرادی نیاز به تعویض مفصل زانو دارند؟
زمانی که درد زانو شروع میشود افراد تصور می کنند که با مراقبت های خانگی و کمتر کردن فعالیت می توانند درد زانو را بهبود دهند.
درد زانو زمانی شروع میشود که آسیبی جدی در این مفاصل اتفاق افتاده و نیاز به درمان های تخصصی خواهد داشت.
متخصصان برای درمان زانو درد روش های غیر جراحی را اولویت قرار می دهند و تلاش می کنند از استراتژی های کم تهاجم برای مدیریت درد استفاده کنند.
اگر پزشکان در صورت مصرف انواع داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و حتی تزریقات مفصلی مانند کورتیکو استروئیدها و اسید یالورونیک و همچنین فیزیوتراپی نتایج خوبی دریافت نکنند ناچار به انجام جراحی خواهند بود.
مهمترین علت درد زانو از بین رفتن غضروف هایی است که دیگر توانایی بازسازی ندارند، این افراد به مرور زمان دچار آرتروز پیشرفته میشوند و تسکین درد حاصل از این بیماری بسیار سخت است.
اگر در طی انجام فرایندهای گفته شده نتایج مناسب حاصل نشود چاره ای جز انجام جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد.
یکی از مهمترین علائم آرتروز شدید زانو دردهای پیوسته ای است که باعث اختلال در عملکرد شخص میشود.
این افراد با وجود درد زیاد توانایی انجام فعالیت های روزمره را ندارند و حتی ممکن است هنگام استراحت نیز این دردهای شدید ادامه داشته باشد.
قطعاً برای درد زانو مصرف مسکن اولین اقدامی است که بیماران انجام می دهند.
اگر در پی مصرف مسکن های قوی متوجه کاهش درد نشده اید قطعاً آسیب دیدگی وسیع تر از آن است که بتوان با دار درمانی آن را بهبود بخشید.
با این حال نشانه های آرتروز شدید زانو کاملاً مشخص است و درد مهمترین علامت آن می باشد، این افراد قطعاً کاندیدای تعویض مفصل زانو هستند و هیچ راه حل درمانی جز جراحی برای آنها وجود ندارد.
یکی از نشانه های آرتروز شدید زانو یا آسیب دیدگی و ساییدگی مفصل زانو تورم همیشگی در این محدوده است، کسانی که به آرتروز مبتلا هستند ساییدگی غضروف اطراف زانو را تجربه می کنند.
به طور کلی آرتریت دردناک است و منجر به ایجاد التهاب و تورم همیشگی در زانوها خواهد شد.
در چنین مواردی علاوه بر استفاده از داروهای ضد التهاب و تزریق استروئید و فیزیوتراپی ممکن است این تورم به طور کامل بهبود پیدا نکند و همواره به مشکلات حرکتی فرد نیز افزوده خواهد شد.
این افراد نیاز به تعویض مفصل زانو دارند و تا زمانی که مفصل جایگزین در زانو قرار نگیرد این عارضه با شخص همراه خواهد بود.
آرتریت پیشرفته از آن دسته بیماری هایی است که به مرور زمان باعث تغییر شکل در زانو میشود.
البته آسیب دیدگی های شدید زانو باعث میشود تا مهمترین قسمت های این عضو عملکرد صحیحی نداشته و به مرور زمان متوجه تاثیر منفی این فشارهای مضاعف بر زانو خواهید شد.
اگر در پی آسیب دیدگی مفصل زانو تغییر شکلی در این محدوده اتفاق بیفتد معمولاً جراحی روشی دشوار برای درمان است و ممکن است این بد شکلی تا همیشه در ناحیه زانو باقی بماند.
یکی از مهمترین نکات در مورد اینکه چه افرادی نیاز به تعویض مفصل دانو دارند شرایط سنی است، متخصصان در مواجهه با آسیب دیدگیهای شدید زانو سن و وضعیت جسمانی بیماران را بررسی می کنند.
معمولاً سن بالای ۶۰ سال با وجود درد مزمن زانو باعث میشود تا افراد کاندیدای تعویض مفصل زانو باشند.
اگر ضمن انجام روش های درمانی برای بهبود آسیب های مفصلی در زانو پزشک با علائم عدم موفقیت روش های درمانی زانو مواجه شود قطعاً روش های پیچیده تر با نتایج بهتر را در پیش خواهد گرفت.
درمان دردهای زانو در سالمندان کمی دشوار است زیرا با وجود بیماری های زمینه ای شرایط برای مصرف دارو و تزریق انواع مکمل ها وجود ندارد.
البته اگر افراد بالای ۶۰ سال با چنین آسیب گسترده ای مواجه شوند می توانند جراحی تعویض مفصل زانو را انجام دهند.
نکاتی در مورد تعویض مفصل زانو
امروزه جراحی تعویض مفصل زانو یک راه حل درمانی موثر برای تمامی بیماران است که از درد زانو رنج برده و محدودیت های حرکتی زیادی را تجربه نموده اند.
اگر پزشک با بررسی و معاینات تکمیلی متوجه شود که فرد مورد نظر کاندیدای جراحی تعویض مفصل زانو است این فرایند را با حساسیت زیاد انجام داده و نکات مهم را به بیماران یادآور میشوند.
شاید کمی عجیب به نظر برسد اما بیماران هر چقدر هم که درد و آسیب در ناحیه زانو داشته باشند باز هم باید در سن بالای ۶۰ سالگی برای جراحی اقدام کنند و در سنین پایین تر از سایر روش های درمانی استفاده می کنند تا درد بیمار تسکین یابد و از گسترش آسیب های مفصلی جلوگیری خواهند کرد.
به طور معمول عمر پروتزهای مصنوعی زانو در حالت ایدهآل بین ۱۵ تا ۲۰ سال است، اگر عمر مفصل زانو تمام شود قطعاً جراحی مجدد در این مورد کار بسیار سخت و دشوار است و نیاز به دقت و مهارت بالایی دارد.
بسیاری از پزشکان ریسک جراحی دوباره را نمی پذیرند به همین دلیل این جراحی برای هر بیمار فقط یک بار انجام میشود و پزشک تلاش می کند شرایط جسمانی بیماران را به گونه ای حفظ کند که این عمل در سن مناسب و موقعیت بهتری انجام پذیرد.
با این حال توصیه میشود که جراحی تعویض مفصل زانو در سنین ۵۵ تا ۶۰ سالگی انجام شود البته مهم است که پزشک تشخیص دهد درد و تخریب شدید مفصلی اتفاق افتاده و اگر این آسیب در سنین جوانی رخ دهد چاره ای جز تعویض مفصل زانو در سنین پایین وجود ندارد.
بعد از تعویض مفصل زانو شرایط جسمانی بیماران کمی خاص و ویژه میشود این افراد باید از هرگونه آسیب دیدگی مفصل جلوگیری کرده و اگر دچار اضافه وزن هستند حتماً وزن خود را کاهش دهند.
بیمارانی که علاوه بر اضافه وزن به بیماری هایی مثل دیابت کنترل نشده و فشار خون مبتلا هستند کاندیدای مناسب برای تعویض مفصل زانو نمی باشند، حتی اگر عمل با موفقیت انجام شود ممکن است دوره نقاهت سختی پیش رو باشد و البته مفصل عملکرد مناسب را نخواهد داشت.
بسیاری از افراد تصور می کنند بعد از جایگزینی مفصل مصنوعی در زانو محدودیت های حرکتی برای آنها باقی می ماند متخصصان این مفصل را یک ساختار کاملاً طبیعی می دانند و معتقدند که بعد از جراحی تعویض مفصل زانو محدودیت های حرکتی وجود ندارد اما بهتر است که برای جلوگیری از سایش پروتز به هیچ عنوان فعالیت های سنگین و حرکات ضربه ای را انجام نشود.
همچنین رعایت مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو امری مهم در بهبودی سریع تر است.
در این مورد انجام فعالیت های تفریحی از جمله پیاده روی، دوچرخه سواری، تنیس، گلف و سایر فعالیت های ورزشی مانعی ندارد اما هر حرکتی که باعث سایش و فشار مضاعف به مفصل تعویضی میشود را محدودتر کنید.
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی توصیه نمی شود؟
تعویض مفصل زانو یکی از روش های درمانی پرطرفدار است، بسیاری از سالمندان با وجود درد و التهابات زانو و ابتلا به بیماری آرتروز مشکلاتی را تجربه می کنند که با تعویض مفصل زانو و این شیوه درمانی از بسیاری از مشکلات و محدودیت های حرکتی رها میشوند.
جراحی تعویض مفصل زانو با تمامی فواید و کاربردهای شگفت انگیزی که دارد برای برخی از بیماران روش درمانی مناسبی نیست اگر بیماران به عفونت مبتلا باشند ممکن است روند درمان و جراحی برای آنها سخت باشد.
البته متخصصان پیش از انجام جراحی این عامل مهم را بررسی کرده و اگر عفونتی در بدن وجود داشته باشد به طور کامل درمان میشود و پس از آن جراحی انجام می پذیرد.
یکی از بزرگ ترین موانع انجام جراحی تعویض مفصل زانو مشکلات مربوط به عضلات اطراف زانو است، برای تعویض مفصل زانو سلامت و عملکرد صحیح عضلات و بافت های نرم اطراف زانو اهمیت ویژه ای دارد.
اگر مشکلاتی مثل اختلال عصبی عضلانی در این محدوده وجود داشته باشد مانعی جدی برای جراحی خواهد بود.
یکی از مهمترین موانع برای انجام جراحی تعویض مفصل زانو تداخل برخی از بیماری ها با بیهوشی است این جراحی تحت بیهوشی انجام میشود و اگر افراد با بیماری های خاصی مواجه باشند که با این فرایند تداخل داشته باشد نمی توانند این شیوه درمانی را انجام دهند.
همچنین بیماری های پوستی مثل پسوریازیس در ناحیه جراحی مانع از انجام این شیوه درمانی خواهد شد، زیرا ممکن است احتمال عفونت را افزایش داده و نه تنها نتیجه عمل را مختل می کند بلکه خطرات زیادی برای سلامتی شخص به همراه دارد.
پیش از تصمیم گیری در مورد جراحی تعویض مفصل زانو متخصصان معاینات تخصصی را انجام داده تا متوجه شوند که آیا فرد مورد نظر شرایط و توانایی انجام جراحی را دارد یا خیر.
دیابت یکی از بزرگترین محدودیت ها برای درمان های تخصصی به ویژه جراحی می باشد.
اگر در آزمایشات مشخص شود که فرد با دیابت کنترل نشده مواجه است متخصصان با اصلاح رژیم غذایی و تجویز قرص یا تزریق انسولین قند خون بیمار را در سطح ایمن نگه داشته و زمانی که شرایط ایده آل باشد برای جراحی اقدام می کنند.
در مرحله معاینه و بررسی توسط پزشک تمامی بیماری های عروقی شدید مشخص خواهد شد، علائم این بیماری شامل از دست دادن نبض در ساق پا، زخم های پوستی و تورم قابل توجه است.
متخصصان موظفند که پیش از جراحی تعویض مفصل زانو هرگونه زخم یا آسیب های مربوط به عروق را ترمیم کرده و در شرایط مساعد برای جراحی اقدام نمایند.
کسانی که به بیماری های قلبی مبتلا هستند مشکلات زیادی را در مورد درمان های تخصصی تجربه می کنند انجام جراحی هایی مانند تعویض مفصل زانو شرایط خاصی را برای بیماران به وجود می آورد و ممکن است حین جراحی مقدار مشخصی خون بدن از دست برود.
اما متخصصان در چنین شرایطی سیستم قلبی عروقی فرد را ارزیابی کرده تا مبادا حین جراحی فشار به قلب وارد شود.
اگر در این مورد مشکل یا اختلالی وجود داشته باشد پزشکان ابتدا شرایط را تحت کنترل درآورده و در وضعیتی نرمال برای جراحی اقدام خواهند کرد.
یکی از بزرگترین موانع انجام جراحی تعویض مفصل زانو چاقی بیش از حد است، بیمارانی که تعویض مفصل زانو انجام می دهند باید شرایطی را فراهم کنند که بعد از بهبودی فشاری به مفصل تعویضی وارد نشود.
این بیماران باید پیش از جراحی اقدامات لازم را جهت کاهش وزن انجام دهند تا مبادا اضافه وزن و چاقی تاثیر منفی بر لگن، زانو و سایر اندام های حرکتی داشته باشد.
یکی از محدودیت هایی که مانع از انجام جراحی تعویض مفصل زانو می شود دندان های ضعیف یا دارای حفره یا التهاب لث است.
تمامی آسیب های مربوط به دهان و دندان باید پیش از جراحی برطرف شود تا مبادا عفونت و باکتری هایی که در دهان وجود دارد از طریق جریان خون به بخش ترمیم شده آسیب وارد کند.
در صورتی که نتایج آزمایشات انجام شده غیر عادی باشد و افراد با کمبود آهن مواجه باشند نمی توانند برای انجام چنین جراحی اقدام کنند مگر اینکه تحت درمان قرار گرفته و کمبود آهن با روش های درمانی موثر برطرف شود.
بیماران مبتلا به پوکی استخوان در این مورد محدودیت های زیادی را تجربه می کنند.
فراموش نکنید که تعویض مفصل زانو یکی از عمل هایی است که در تمامی این شرایط نیز انجام خواهد شد اما مهم است که هرگونه آسیب و اختلال جسمانی ابتدا بررسی و درمان شود و بیماران با شرایط جسمانی بهتری برای تعویض مفصل زانو اقدام خواهند کرد.
در چنین مرحله ای از درمان قطعا نتایج بسیار خوبی حاصل شده و مفصل جایگزین عملکردی دقیقاً مشابه با مفصل طبیعی خواهد داشت.
هزینه تعویض مفصل زانو برای برخی افراد موضوعی مهم است که باتوجه به تخصص دکتر و مرکز درمانی متفاوت است.
آیا این مطلب برای شما کاربردی بود؟
برای رأی دهی روی ستارهها کلیک کنید.
میانگین رضایت کاربران: 0 / 5. تعداد رای ها: 0
هیچ رأی ثبت نشده... اولین نفر باشید!