فهرشت مطالب
Toggleآرتروز زانو و بهترین روش برای درمان آن
یکی از بیماریهای شایع در مفصل زانو که امروزه بسیاری از مردان و زنان جوان و مسن را به خود درگیر کرده است، آرتروز زانو میباشد که درد استخوانی و تحلیل رفتن مفاصل و غضروف های زانو را به همراه دارد.
عارضه مفصلی آرتروز زانو میتواند با علائمی همچون خشکی مفصل و ضعف عضلات اطراف مفصل همراه باشد و برای درمان آن بهتر است تا مواردی همچون کنترل وزن و رعایت رژیم غذایی، ورزش برای آرتروز زانو رعایت شود و در صورت حاد شدن به کمک روش های تهاجمی یا همان جراحی آرتروز زانو درمان گردد.
در ادامه مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با آرتروز زانو و بهترین روش درمان موثر ساییدگی غضروف زانو آشنا شویم.
مشاهده ویدئو توضیحات دکتر درباره آرتروز زانو
آرتروز زانو چیست؟
آرتروز زانو (Knee Arthritis) یا ساییدگی غضروف در مفصل زانو زمانی اتفاق میافتد که در اثر عوامل مختلفی غضروف مفصل زانو تحلیل برود و سبب شود تا استخوانهای مفصل زانو به یکدیگر ساییده شوند و در اثر اصطکاک به وجود آمده، زانو آسیب ببیند یا سفت و متورم شود.
آرتروز زانو با افزایش سن در میان زنان و مردان شیوع پیدا کرده و از قدیم گفتهاند که پیشگیری بهتر از درمان است. پس توصیه میشود تا پیش از ابتلا به آرتروز شدید زانو، اقدامات لازم جهت پیشگیری از آن را در پیش بگیرید. اما اگر بنا به هر دلیلی آرتروز زانو به سراغتان آمد، لازم است تا به بهترین دکتر آرتروز زانو در تهران و سایر شهرهای ایران مراجعه کنید و تمهیدات پزشکی لازم را در پیش بگیرید.
“Arthritis of the knee joint is a serious, painful disease that gets worse with age. Osteoarthritis is the most common type, and you can get it in one or both knees”
“آرتروز مفصل زانو وضعیتی پزشکی است که بیمار درد و ناراحتی زیادی را تجربه میکند و با افزایش سن این علائم رو به وخامت میرود. استئوآرتریت شایع ترین نوع آرتروز است که میتواند یک و یا هر دو مفصل زانو را به خود درگیر کند.”
منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21978-arthritis-of-the-knee
انواع آرتروز در بدن
آرتروز اولیه
شایع ترین شکل تشخیص داده شده استئوآرتریت ساییدگی و پارگی است که می تواند در طول زمان رخ دهد.
به همین دلیل آرتروز زودرس با افزایش سن بروز میکند، در واقع افزایش سن مهمترین عامل و خطر ابتلا به آن است و هر چه مفاصل استفاده و حرکت بیشتری داشته باشند، درد و رنج بیشتری را تجربه میکنند.
بنابراین، پاسخ به این سوال که چگونه بفهمیم آرتروز داریم، برای نوع اولیه آن، ایجاد درد با افزایش سن است.
افراد اغلب از سن 55 یا 60 سالگی به این نوع بیماری مبتلا می شوند و ممکن است در برخی مفاصل مشکل ایجاد کند.
آرتروز ثانویه
این شکل از آرتریت به دلیل تغییرات در محیط غضروف ایجاد می شود.
به عنوان مثال، این تغییرات شامل ضربه شدید، ناهنجاری های مادرزادی مفصل، نقص متابولیک، عفونت، بیماری و اختلالاتی است که بر ساختار و عملکرد طبیعی غضروف تأثیر می گذارد.
این نوع OA را می توان در افراد نسبتاً جوان 45 یا 50 ساله مشاهده کرد.
میزان شیوع آرتروز زانو چقدر است؟
آرتروز زانو بیماری شایعی میباشد که حدود 46 درصد مردم در طول زندگیشان آن را تجربه میکنند. بیشتر مردم این شرایط پزشکی را در بعد از سن ۴۰ سالگی تجربه میکنند که دلایل مختلفی از جمله ژنتیک و یا آسیبهای زانو در بروز آن نقش بسیار موثری دارند.
“تکنولوژی نوین و موثر درمان آرتروز زانو تزریق ژل و پی آر پی میباشد که برای انجام آن کافی است تا تنها به بهترین متخصص ارتوپد و کلینیک های تخصصی مراجعه کنید و اقدامات لازم برای درمان را در پیش بگیرید.”
زنان بیشتر از مردان به آرتروز زانو مبتلا میشوند!
آرتروز حاد زانو در زنان بسیار بیشتر از مردان دیده میشود که دلایل زیر در بروز آنها بسیار موثر میباشند:
- اضافه وزن
- تغییرات هورمونی
- تفاوت در ساختار فیزیکی و اسکلتی میان مردان و زنان
جهت معاینه علائم آرتروز زانو در زنان میتوانید با شماره های قرار گرفته در سایت تماس بگیرید.
علائم و نشانه های آرتروز زانو
درد مهم ترین و شاید رایج ترین علامتی است که مبتلایان به آرتروز زانو و مراجعان به مطب دکتر ارتوپد از آن شکایت میکنند. با ساییده شدن استخوان های زانو بدون وجود هیچ بافت محافظتی، به مرور زمان درد و ناراحتی و سختی در حرکت را برای مبتلایان به آرتروز زانو به همراه خواهد داشت.
از دیگر علائم آرتروز زانو در زنان و در مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تورم و التهاب در زانو
- لرزش زانو و عدم ثبات زانو حین حرکت
- کاهش توانایی حرکتی و محدود شدن دامنه حرکتی
- شنیدن صدای ساییدگی استخوانهای زانو یا تق تق همراه با درد
- سفت شدن و خشکی زانو به خصوص حین بلند شدن بعد از مدت طولانی
- درد (به خصوص هنگام حرکت دادن زانو، درد زانو در پایان روز بدتر می شود و با استراحت بهتر می شود)
- بزرگ شدن مفصل زانو ناشی از زائده های استخوانی
برای درمان زودهنگام آرتروز زانو توسط بهترین دکتر آرتروز زانو در تهران با ما تماس بگیرید.
علت بروز آرتروز و ساییدگی مفصل زانو
تحلیل رفتن غضروف زانو با افزایش سن و یا آسیبهایی که به مفصل زانو وارد میشوند، در بروز آرتروز زانو موثر هستند. در واقع غضروف مانند ضربه گیری در برابر فشارهای و آسیب های وارد شده عمل میکند و حفظ سلامت استخوانهای زانوی شما را تامین میکند. با این حال دلایل زیادی در بروز آرتروز زانو موثر هستند که عبارتند از:
وراثت
وراثت میتواند نقش موثری در افزایش آسیب های لیگامان و رباط های زانو و حتی تحلیل رفتن غضروف ها داشته باشد که همگی عاملی برای ابتلا به آرتروز زانو میباشند.
جنسیت
یا توجه به اینکه جامعه آماری زنان مبتلا به آرتروز زانو بیشتر از مردان است، جنسیت نیز میتواند در بروز آرتروز زانو ایفای نقش کند.
بیماریهای زمینهای
برخی از بیماریها مانند آرتریت روماتوئید (RA) و یا اختلالات متابولیکی در بروز آرتروز زانو موثر هستند.
اضافه وزن و چاقی
اگر شاخص توده بدنی بیش از 30 باشد به مرور زمان فشاری که زانوها باید تحمل کنند افزایش یافته و منجر به تحلیل غضروف و ایجاد ورم مفصلی میگردد.
ضربه های شدید و یا تحرک بیش از اندازه زانو
آسیب های قدیمی، ورزش و یا شغلهای پر تحرک که مفاصل زانو را به خود درگیر میکنند، در بروز آرتروز زانو موثرند..
چطور آرتروز زانو را تشخیص دهیم؟
اگر با درد و خشکی مفصل حین راه رفتن و یا حتی بلند شدن بعد از مدت طولانی نشستن مواجه شدید، بهتر است تا در اولین فرصت به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا از ابتدا آرتروز زانوی شما را تشخیص داده و سپس از پیشرفت آن جلوگیری کنند. نحوه تشخیص و کسب اطمینان از ابتلا به آرتروز زانو به شرح زیر است:
معاینه فیزیکی:
وضعیت کلی زانو و علائمی همچون قرمزی و تورم توسط دکتر فوق تخصص ارتوپد بررسی شده و از بیمار پرسیده میشود که آیا نشانه هایی مانند صدای تق تق زانو یا عدم ثبات مفصل را تجربه کرده است یا خیر.
جهت مشاوره و درمان آرتروز زانو همین حالا با ما تماس بگیرید.
عکسبرداری
اگر در معاینه فیزیکی نتوان به درستی آرتروز زانو را تشخیص داد، ارتوپدیست عکسبرداری های اشعه ایکس و ام آر آی (MRI) را تجویز خواهد کرد. با اینکه از عکسبرداری کمتر استفاده میشود اما آن را جهت کسب اطمینان از آسیب تاندون و لیگامنت ها تجویز میکنند.
راه هایی برای درمان آرتروز مفصل زانو
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که “درمان آرتروز زانو چیست و آیا میتوان آرتروز زانو را در خانه درمان کرد؟” در پاسخ به این سوال میتوان گفت که برای درمان آرتروز زانو در خانه راه هایی وجود دارد که به میزان شدت و پیشرفت این عارضه برمیگردد. روش های خانگی و سنتی درمان آرتروز زانو در مراحل اولیه بیماری پاسخگو بوده و در مراحل شدیدتر که آرتروز حاد شده باشد، نیاز به درمان تهاجمی با جراحی و یا درمان با روش های غیر تهاجمی میباشد.
پیشگیری از آرتروز
ممکن است نتوانید برخی از عوامل آرتریت مانند ژنتیک، سن و جنسیت را کنترل کنید. اما سایر عوامل را می توان برای کاهش خطر عفونت مدیریت و کنترل کرد.
اکنون که پاسخهایی در مورد چگونگی تشخیص ابتلا به آرتریت دریافت کردهاید، نکات زیر را برای کمک به کنترل خطر ابتلا به OA در نظر بگیرید.
مراقب بدن خود باشید
اگر ورزشکار هستید یا شغل شما شامل فعالیت های بدنی شدید است، باید به درستی از بدن خود مراقبت کنید. از کفش هایی استفاده کنید که آسیب به زانوهای شما را کاهش دهد و همچنین تمرینات ورزشی را به گونه ای انجام دهید که تمام عضلات شما را درگیر کند.
مراقب وزن خود باشید
وزن بدن خود را با توجه به سن، قد و جنسیت خود نگه دارید.
رژیم غذایی سالم داشته باشید
طیف گسترده ای از غذاهای سالم وجود دارد که می تواند به شما کمک کند، پیشنهاد می کنیم به مصرف سبزیجات و میوه های تازه توجه ویژه ای داشته باشید.
استراحت کافی
بسیار مهم است که به بدن خود زمان کافی برای استراحت و خواب بدهید.
درمان غیر تهاجمی و خانگی برای رفع درد و ناراحتی آرتروز زانو:
مصرف داروهای تجویز شده توسط دکتر ارتوپد
برای تسکین درد آرتروز زانو، پزشک فوق تخصص ارتوپد داروهای کاهنده درد را تجویز میکند که مصرف آنها در زمان مقرر به بهبود ناراحتی این عارضه کمک میکند. همچنین ممکن است برخی داروهای غضروف ساز را تجویز کند و در کنار آن ورزشهای تقویتی برای عضلات زانو را به شما توصیه کند. برخی از مسکن هایی که برای رفع درد آرتروز زانو عبارتند از:
- استامینوفن
- ناپروکسن
- ژلوفن
درمان آرتروز زانو با ورزش
درمانهای متعددی برای رفع آرتروز زانو در خانه وجود دارد که موثرترین آنها ورزش کردن و انجام دادن حرکات اصلاحی زانو میباشد. هرچه عضلات اطراف مفاصل زانو قوی تر باشد، احتمال پیشرفت و یا حتی بروز آرتروز زانو کاهش یافته و سلامتیتان تامین میگردد. تمرینات زیر میتوانند در تقویت عضلات اطراف مفصل زانو موثر باشند:
- تمرینات کششی عضلات چهار سر ران
- حرکات کششی یوگا
- دوچرخه سواری
- شنا
رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن
وزن اضافی فشار بیش از اندازه بر مفاصل لگن، زانو و مچ پا را متحمل میکند که این فشار به مرور زمان موجب ایجاد اصطکاک و سایش غضروفها میگردد و موجب تخریب تدریجی مفاصل خواهد شد.
درمان آرتروز زانو در خانه با داشتن رژیم غذایی سالمی با مصرف میوه و سبزیجات، کاهش مصرف غذاهای چرب و فست فود امکان پذیر میباشد.
درمان آرتروز زانو با تزریق ژل
یکی از بهترین و جدیدترین روشهای درمان آرتروز زانو تزریق ژل میباشد که موجب تقویت مفاصل تحلیل رفته زانو شده و درد آرتروز را از بین میبرد. در تزریق ژل، اسید هیالورونیک به داخل مفصل زانو تزریق میگردد که موجب بهبود دامنه حرکتی زانو در بیماران شده و کاهش التهاب مفصل خواهد شد.
تزریق پی آر پی برای درمان آرتروز زانو
یکی از روش های موثر برای ترمیم غضروف و لیگامنتهای آسیب دیده، تزریق پی آر پی یا همان پلاکت های خون غلیظ شده میباشد. در روش پی آر پی (Platelet rich plasma) از خون بیمار استفاده میکند و سرمی حاوی پلاکت های خون را به محل مفصل آسیب دیده در زانو تزریق میشود.
جراحی مفصل زانو
در صورتی که هیچ یک از درمانهای توصیه شده برای بهبود آرتروز زانو موثر نبود و وضعیت بیماری وخیمتر شد، چارهای جز جراحی و تعویض مفاصل زانو باقی نخواهد ماند. از روش های جراحی مفصل زانو میتوان به جراحی استئوتومی اشاره کرد:
جراحی استئوتومی (Knee Osteotomy Surgery):
استئوتومی روشی درمانی است که به رفع ناهنجاریهای ساختاری زانو از جمله جراحی پای پرانتزی میپردازد. این روش جراحی تهاجمی بوده و دکتر ارتوپد با وسیله مخصوصی زانو را برش میدهد. سپس تغییراتی را در ساختار استخوان درشت نی زانو بوجود آورده و مفصل را در جای صحیح خود قرار میدهد.
جراحی تعویض مفصل زانو
آخرین راه برای درمان قطعی آرتروز زانو جراحی و تعویض مفصل زانو میباشد که با نام آرتروپلاستی نیز از آن یاد میشود. این روش درمانی ریسک بسیار بالایی دارد و غالبا زمانی اتفاق میافتد که شدت درد آرتروز زانو غیر قابل تحمل شده و بیمار نتواند مفصل زانوی خود را حرکت دهد.
در طی روش تعویض مفصل قسمت های آسیب دیده غضروف به کلی برداشته شده و مفصلی مصنوعی جایگزین آن میگردد که معمولا از جنس پلاستیک، فلز و یا پلیمر میباشد.
دکتر مهدی درزی بهترین پزشک ارتوپد برای درمان آرتروز زانو
دکتر مهدی درزی پزشک فوق تخصص ارتوپد میباشد که تحصیلات پزشکی عمومی خود را از سال های 81 تا 88 و پس از آن دوره فوق تخصص جراحی خود را در سال های 91 تا 95 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به پایان رسانده است.
کار تیمی و دنبال کردن علم روز دنیا از اصول کاری دکتر مهدی درزی میباشد که ایشان را تبدیل به یکی از بهترین پزشکان ارتوپد در غرب تهران کرده است.
ایشان خدمات بسیاری را از جمله جراحی اختلالات و شکستگیها اندام به خصوص آرنج را در مطب خود و بیمارستانهای تریتا، عرفان، نیایش و نیکان شرق ارائه میدهند. سایر خدمات درمانی که توسط پزشک ارتوپد، دکتر مهدی درزی در بیمارستان ارائه میشود عبارتند از:
- درمان شکستگیهای اندام به خصوص آرنج
- جراحی غیر تهاجمی آرتروسکوپی زانو
- تعویض مفصل شکسته لگن
- درمان شکستگی های اطفال
جهت تعیین وقت برای درمان و بهبود شکستگیهای اندام، میتوانید همین حالا با مطب دکتر درزی تماس بگیرید.
آیا این مطلب برای شما کاربردی بود؟
برای رأی دهی روی ستارهها کلیک کنید.
میانگین رضایت کاربران: 4.3 / 5. تعداد رای ها: 6
هیچ رأی ثبت نشده... اولین نفر باشید!
19 دیدگاه دربارهٔ «آرتروز زانو چیست + راه های درمان»
آرتروز قابل درمانه؟ یعنی به طور کامل خوب میشه؟
آرتروز یک بیماری مزمن در مفاصل است که به طور کامل قابل درمان نیست، اما مدیریت و کنترل آن ممکن است به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
چی باعث میشه آرتروز زانو بگیریم؟ من خیلی سرپام در طول روز و نگران این موضوعم
اگر شما زمان زیادی را در طول روز ایستاده هستید، این میتواند به زانوها فشار بیشتری وارد کند و خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهد.
من آرتروز دارم خیلی اذیت میشم پیشنهاد شما برای کنترل دردم چیه؟
برای کنترل درد ناشی از آرتروز، میتوان از ترکیبی از روشهای مختلف استفاده کرد. این روشها شامل تغییرات در سبک زندگی، داروها، تمرینات فیزیکی و روشهای مکمل درمانی است.
ورزش برای آرتروز خوبه؟ چه ورزشهایی میتونم انجام بدم که باعث درد و بدتر شدنم نشه؟
بله، ورزش میتواند برای مدیریت آرتروز بسیار مفید باشد. ورزشهای مناسب میتوانند به کاهش درد، بهبود انعطافپذیری و تقویت عضلات اطراف مفاصل کمک کنند. با این حال، انتخاب نوع مناسب ورزش بسیار مهم است تا از تشدید درد و آسیب جلوگیری شود.
کسی که آرتروز زانو داره و درد میکشه و اذیت میشه چه محدودیت هایی داره و چیکار باید بکنه؟
افراد مبتلا به آرتروز زانو ممکن است با محدودیتهای مختلفی روبرو شوند، اما با مدیریت مناسب و رعایت نکات توصیهشده میتوانند کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند و از تشدید علائم جلوگیری کنند.
کسی که آرتروز داره چه محدودیت هایی شاملش میشه؟؟
افراد مبتلا به آرتروز زانو ممکن است با محدودیتهای مختلفی روبرو شوند، اما با مدیریت مناسب و رعایت نکات توصیهشده میتوانند کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند و از تشدید علائم جلوگیری کنند.
پدرم آرتروز زانو داره چند وقتیه که کمر درد داره و مسکن هم مصرف کرده بهتر نشده. ممکنه دردش به خاطر آرتروز زانو باشه؟
بله، آرتروز زانو میتواند به طور غیرمستقیم منجر به کمر درد شود. وقتی کسی دچار آرتروز زانو است، ممکن است تغییراتی در نحوه حرکت و راه رفتن او ایجاد شود تا فشار کمتری روی زانوها وارد کند. این تغییرات میتوانند فشار و استرس بیشتری را بر نواحی دیگر بدن، از جمله کمر، وارد کنند.
آرتروز زانو ارم و خیلی اذیت میشم اما نمیوام جراحی انجام بدم چه راهی هست؟ پیشنهادتون چیه؟؟؟
اگر به آرتروز زانو مبتلا هستید و نمیخواهید جراحی انجام دهید، چندین راهکار غیرجراحی وجود دارد که میتواند به کاهش درد و بهبود عملکرد زانو کمک کند. این روشها شامل تغییرات در سبک زندگی، داروها، درمانهای فیزیکی و روشهای تکمیلی است
مادرم آرتروز زانو داره چند بارهم فیزیوتراپی انجام داده اما باز درد داره و جراحی هم نمیخواد بکنه با دارو درمانی میتونه بهتر شه؟
هزینه تعویض مفصل چقدره؟ اینکه میگن ریسک این جراحی بالاست درسته؟ من میخوام نجام بدم میشه راهنماییم کنین
هزینه تعویض مفصل زانو ممکن است بسیار متغیر باشد و بستگی به عوامل مختلفی مانند محل انجام جراحی، نوع پوشش بیمه، تجهیزات بیمارستانی، و تجربه پزشک داشته باشد.